Mocznik
MOCZNIK -nawóz azotowy łatwo rozpuszczalny w wodzie, alkoholach i ciekłym amoniaku.
Gęstość nasypowa: 0,70 – 0,78 kg/dm3. Mocznik zawiera 46% azotu (N) w formie amidowej, która jest dobrze pobierana pozakorzeniowo (dolistnie) przez rośliny. Pobieranie przez system korzeniowy jest wolniejsze, ponieważ w glebie mocznik przechodzi w wyniku hydrolizy enzymatycznej w dostępną dla roślin formę amonową, a następnie w azotanową.
Przeznaczenie i stosowanie:
Mocznik jest bardzo uniwersalnym nawozem do dokarmiania pozakorzeniowego (dolistnego), a przede wszystkim do nawożenia doglebowego. Może być stosowany pod wszystkie rośliny uprawne, przedsiewnie i pogłównie oraz dolistnie w roztworze wodnym o stężeniu dostosowanym do wymagań dokarmianego gatunku i fazy rozwojowej rośliny. Na glebach bardzo kwaśnych, silnie zasadowych lub świeżo zwapnowanych daje mniejsze efekty.
Korzyści zastosowania:
Azot z mocznika jest udostępniany roślinom równomiernie i w związku z tym nie następuje nadmierne gromadzenie szkodliwych azotanów tak w roślinie, jak i w wodzie gruntowej. Straty azotu z gleby są małe. Powstała po hydrolizie forma amonowa wpływa na harmonijny wzrost i rozwój roślin, wspomaga pobieranie fosforu i ogranicza nadmierne pobieranie potasu. Ta forma azotu powoduje dobre ukorzenienie i prawidłowy rozwój roślin od okresu powschodowego, zwiększa ich odporność, a przede wszystkim wpływa na wysoki plon o dobrej wartości biologicznej. Mocznik gwarantuje bezpieczną zawartość szkodliwych azotanów w paszach oraz warzywach i owocach.
Pakowanie i transport:
Mocznik jest pakowany:
- po 50 kg±1% w worki polietylenowe z nadrukiem,
- w elastyczne kontenery po 500 kg±1% lub więcej, tzw. big-bagi.