Agro Sieć Sp. z o.o.
Oferta

Salmag z borem®

Salmag z borem® -nawóz granulowany, równomierne luźne granulki o zabarwieniu od beżowego do brązowego, zawartość granulek wielkości 2-5 mm stanowi nie mniej niż 92% masy nawozu.

Gęstość nasypowa: ok. 1,0 g/cm3. Salmag z borem® to mieszanina azotanu amonu z węglanem wapnia i węglanem magnezu oraz kwasem borowym. Nawóz zawiera 27,0% azotu (N), w tym w formie amonowej 13,5% i 13,5% w formie azotanowej. Zawiera także 3,0% wapnia rozpuszczalnego w wodzie (CaO), 4,0% magnezu całkowitego (MgO) oraz 0,2% boru (B) bardzo dobrze przyswajalnego, czyli rozpuszczalnego w wodzie.

 Korzyści zastosowania:

Salmag z borem® zawiera praktycznie w takich samych ilościach wolniej działający azot w formie amonowej oraz szybko działający azot azotanowy.

Azot amonowy:

  • nie ulega wymywaniu z gleby,
  • jest wolno pobierany przez rośliny,
  • wpływa na dobre ukorzenienie roślin,
  • wspomaga pobieranie fosforu i ogranicza nadmierne pobieranie potasu.

Zawartość szybko działającej azotanowej formy azotu przyspiesza wegetację roślin krótko po zastosowaniu nawozu, czyli wiosną przyspiesza regenerację roślin po zimowym osłabieniu, a w okresie wegetacji stosowany przed fazami największego zapotrzebowania roślin powoduje ich prawidłowy wzrost. Bor decyduje o prawidłowym rozwoju stożka wzrostu, budowie ścian komórkowych (zwiększa odporność), reguluje procesy kwitnienia i zapylania, zawiązywania nasion i owoców, zapewnia pełny rozwój kłosów, kolb, łuszczyn i strąków. Zawartość dwóch form – amonowej i azotanowej w równych ilościach stanowi, że w naszych warunkach klimatyczno glebowych jest to uniwersalny nawóz azotowy.

Pakowanie i transport:

Salmag z borem® pakuje się do:

  • worków polietylenowych wentylowych po 50±0,5 kg,
  • innych opakowań i o innej wielkości zapewniających bezpieczeństwo nawozu
    w magazynowaniu, przechowywaniu, transporcie i użytkowaniu i zamkniętych w taki sposób lub za pomocą takiego urządzenia, aby otwarcie spowodowało nieodwracalne uszkodzenie zamknięciu, opieczętowania zamknięcia lub samego opakowania.