Agro Sieć Sp. z o.o.

Kapusta uwielbia Fundamental – bioprodukty w uprawie kapusty

Kapusta uwielbia Fundamental – bioprodukty w uprawie kapusty

 

Technologie oparte na bakteriach probiotycznych, drożdżach oraz wapnie z powodzeniem stosowane są nie tylko w uprawie zbóż, rzepaku oraz buraka cukrowego. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się również w uprawach warzywniczych.

Podstawą technologii biologicznych opartych o produkty Fundamental oraz Biokurator w kapuście i innych warzywach, jest doglebowa aplikacja 50 l/ha Fundamental. Istotą tego zabiegu jest ograniczenie liczebności patogenicznych zarodników w glebie. W okresie wegetacji przekłada się na mniejsze porażenie roślin przez choroby. Następnie w trakcie wzrostu i rozwoju roślin należy wykonać sekwencję. Wykonujemy zabieg opryskiwania kombinacjami 5 l/ha Fundamental + 3 kg/ha Fundamental Ca oraz 1l/ha Biokurator + 3 l/ha Biokurator Liquid Ca.

 

Zabiegi nalistne oparte na bakteriach kwasu mlekowego, drożdżach oraz wapnie wykazują pozytywny wpływ na rozwój i zdrowotność warzyw:

  • stymulują rośliny do sprawniejszego rozwoju (produkują kwas indolilooctowy – naturalną auksynę)
  • zapobiegają infekcji ze strony sprawców chorób (produkują bakteriocyny i kwas octowy)
  • zwiększają naturalną odporność roślin (indukują aktywność peroksydaz)

 

Kapusta uwielbia Fundamental
 

Realny wpływ Fundamentala na kapuście 

Technologię biologiczną w uprawie kapusty głowiastej stosuje Pan Krzysztof Pawlikowski . Jest on właścicielem firmy PAWEKO zajmującej się uprawą warzyw oraz produkcją surówek, kiszonek i różnorodnych przetworów warzywnych. Czynnikiem, który w największym stopniu zadecydował o zastosowaniu technologii Fundamental, było ograniczenie lub całkowite zrezygnowanie z konwencjonalnych fungicydów.

Pozwoliło to na dostarczenie konsumentowi produktu wysokiej jakości i zbliżenie się do segmentu ekologicznego. Nie da się ukryć, że zaważyły o tym również kwestie ekonomiczne. Prowadzenie uprawy kapusty w technologii Fundamental jest dużo tańszym rozwiązaniem w porównaniu do technologii konwencjonalnych.

W tym roku Pan Krzysztof zdecydował się na zastąpienie chemicznych fungicydów produktami, opartymi na bakteriach kwasu mlekowego i drożdżach. Mowa o  (Fundamental, Biokurator) oraz wapnie (Fundamental Ca, Biokurator Liquid Ca) na 10 ha plantacji kapusty głowiastej. Oczywiście jest to decyzja przemyślana i poparta doświadczeniami.

W zeszłym roku wykonaliśmy testy i zastosowaliśmy Fundamental przedsiewnie, a następnie wykonaliśmy dwa zabiegi nalistne wraz z wapniem. Kapusta była zdrowsza i mniej chorowała i to był główny powód do tego, że w tym roku całą tę technologię stosujemy na powierzchni aż 10 ha”.

 

 

 

Po kolejnym cennym roku obserwacji i doświadczeń właściciel firmy PAWEKO ma plany wdrożyć technologię Fundamental w innych gatunkach warzyw (m.in. ogórek, burak ćwikłowy, seler, por, koper).

Biologiczna technologia Fundamentala, świetnie sprawdza się również w uprawie cebuli, brokuła, kalafiora, marchwi, pietruszki, ziemniaka, sałaty, ogórka i wielu innych gatunków warzyw.

 

Autor: dr. Mateusz Sokólski, Agro-Sieć Sp. z o.o. 

 

W celu uzyskania szczegółowych informacji zapraszamy do kontaktu z Działem Rozwoju Agrotechniki: 664 144 501, 696 483 360.

 

Z nami osiągniesz więcej!