Kapusta uwielbia Fundamental – bioprodukty w uprawie kapusty
Kapusta uwielbia Fundamental – bioprodukty w uprawie kapusty
Technologie oparte na bakteriach probiotycznych, drożdżach oraz wapnie z powodzeniem stosowane są nie tylko w uprawie zbóż, rzepaku oraz buraka cukrowego. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się również w uprawach warzywniczych.
Podstawą technologii biologicznych opartych o produkty Fundamental oraz Biokurator w kapuście i innych warzywach, jest doglebowa aplikacja 50 l/ha Fundamental. Istotą tego zabiegu jest ograniczenie liczebności patogenicznych zarodników w glebie. W okresie wegetacji przekłada się na mniejsze porażenie roślin przez choroby. Następnie w trakcie wzrostu i rozwoju roślin należy wykonać sekwencję. Wykonujemy zabieg opryskiwania kombinacjami 5 l/ha Fundamental + 3 kg/ha Fundamental Ca oraz 1l/ha Biokurator + 3 l/ha Biokurator Liquid Ca.
Zabiegi nalistne oparte na bakteriach kwasu mlekowego, drożdżach oraz wapnie wykazują pozytywny wpływ na rozwój i zdrowotność warzyw:
- stymulują rośliny do sprawniejszego rozwoju (produkują kwas indolilooctowy – naturalną auksynę)
- zapobiegają infekcji ze strony sprawców chorób (produkują bakteriocyny i kwas octowy)
- zwiększają naturalną odporność roślin (indukują aktywność peroksydaz)
Realny wpływ Fundamentala na kapuście
Technologię biologiczną w uprawie kapusty głowiastej stosuje Pan Krzysztof Pawlikowski . Jest on właścicielem firmy PAWEKO zajmującej się uprawą warzyw oraz produkcją surówek, kiszonek i różnorodnych przetworów warzywnych. Czynnikiem, który w największym stopniu zadecydował o zastosowaniu technologii Fundamental, było ograniczenie lub całkowite zrezygnowanie z konwencjonalnych fungicydów.
Pozwoliło to na dostarczenie konsumentowi produktu wysokiej jakości i zbliżenie się do segmentu ekologicznego. Nie da się ukryć, że zaważyły o tym również kwestie ekonomiczne. Prowadzenie uprawy kapusty w technologii Fundamental jest dużo tańszym rozwiązaniem w porównaniu do technologii konwencjonalnych.
W tym roku Pan Krzysztof zdecydował się na zastąpienie chemicznych fungicydów produktami, opartymi na bakteriach kwasu mlekowego i drożdżach. Mowa o (Fundamental, Biokurator) oraz wapnie (Fundamental Ca, Biokurator Liquid Ca) na 10 ha plantacji kapusty głowiastej. Oczywiście jest to decyzja przemyślana i poparta doświadczeniami.
„W zeszłym roku wykonaliśmy testy i zastosowaliśmy Fundamental przedsiewnie, a następnie wykonaliśmy dwa zabiegi nalistne wraz z wapniem. Kapusta była zdrowsza i mniej chorowała i to był główny powód do tego, że w tym roku całą tę technologię stosujemy na powierzchni aż 10 ha”.
Po kolejnym cennym roku obserwacji i doświadczeń właściciel firmy PAWEKO ma plany wdrożyć technologię Fundamental w innych gatunkach warzyw (m.in. ogórek, burak ćwikłowy, seler, por, koper).
Biologiczna technologia Fundamentala, świetnie sprawdza się również w uprawie cebuli, brokuła, kalafiora, marchwi, pietruszki, ziemniaka, sałaty, ogórka i wielu innych gatunków warzyw.
Autor: dr. Mateusz Sokólski, Agro-Sieć Sp. z o.o.
W celu uzyskania szczegółowych informacji zapraszamy do kontaktu z Działem Rozwoju Agrotechniki: 664 144 501, 696 483 360.