ŻYTO OZIME KWS SERAFINO


Stabilne plonowanie w czasie stresu suszy

Odmiana o wysokiej odporności na okresowy niedobory wody - wysoki plon ziarna w czasie stresu suszy

 

Czołowy plon ziarna w badaniach PDO - 132% wzorca w poziomie a1 i 127% wzorca w poziomie a2 

 

Dobra zdrowotność roślin - wysoka odporność na pleśń śniegową, rdzę brunatną, septoriozę liści i rynchospirozę

 

Silna zdolność do wytwarzania własnego pyłku - system POLLENPLUS® chroni łan przed sporyszem

 

100% nasion żyta hybrydowego w opakowaniu - nie ma potrzeby stosowania 10% dodatku odmiany populacyjnej do materiału siewnego 

 

Profil odmiany

Rok wpisania do krajowego rejestru 2017
Typ odmiany Hybrydowa
Właściwości plonotwórcze  
Plon ziarna* a1 [% wzorca] 132
Plon ziarna* a2 [% wzorca] 127
Odporność na choroby  
Mączniak prawdziwy [skala 9°] 7,8
Rdza brunatna [skala 9°] 7,8
Rdza źdźbłowa [skala 9°] 7,6
Rynchosporioza [skala 9°] 8,1
Choroby podstawy źdźbła [skala 9°] 7,8
Pleśń śniegowa [skala 9°] 9
Septorioza liści [skala 9°] 7,3
Cechy rolniczo-użytkowe  
Reakcja na Al +++ [wyniki zbonitowane] 4
Wysokość roślin a1 [cm] 150
Wyleganie [skala 9°] 5,5
Kłoszenie [liczba dni od 01.01] 131
Porastanie ziarna w kłosach [wyniki zbonitowane] 5
Dojrzałość pełna [liczba dni od 01.01] 204
Jakość  
Wyrównanie ziarna (> 2,2 mm) [%] 80
Gęstość ziarna w stanie zsypnym [wyniki zbonitowane] 4
Liczba opadania [wyniki zbonitowane] 6
Zawartość białka [wyniki zbonitowane] 3
Wydajność mąki [%] 50,4
Początkowa temp. kleikowania [°C] 57,8
Końcowa temp. kleikowania [°C] 74,1
Lepkość maks. kleiku skrobiowego [j.Br] 1080
Zawartość cukrów ogółem [% s. m.] 63,3

 

Powrót
facebook
google plus
instagram
you tube
twitter

Kontakt


telefon

tel. 56 677 04 60
fax 56 677 04 61

E-mail

sekretariat@agrosiec.pl

Adres

ul.Przemysłowa 6
86-200 Chełmno

Zobacz więcej

Masz pytania? Chcesz podjąć współpracę? Napisz do nas!

Nasza strona internetowa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.
Każdy może zaakceptować pliki cookies albo ma możliwość wyłączenia ich w przeglądarce, dzięki czemu nie będą zbierane żadne informacje.    Dowiedz się więcej    Zamknij ten pasek